Zend Platform
Stap voor stap door Zend Platform
Inleiding
Let op: Zorg eerst dat je een login hebt voor Zend Platform.
Wat is Zend Platform? (in het kort)
Zend Platform is een platform dat geinstalleerd wordt op een server. Deze monitored vervolgens alle PHP-scripts op die server. Wanneer er bijv. een PHP Error is opgetreden kun je dat in dit systeem terug vinden. Of wanneer er een slow-script execution geweest is.
Verder kun je in dit systeem (wanneer dit geinstalleerd is) ook Session Clustering toepassen, Job Queues (soort cronjobs) beheren en niet te vergeten caching.
Ook komt Zend met de Zend Toolbar, waarmee je gebruik kunt maken van debugging en profiling. Dit leg ik later uit.
Tot slot komt Zend ook met een set extra functies en classes die te downloaden zijn. Deze zijn bedoeld zodat je vanuit je PHP scripts bepaalde functionaliteiten van Zend Platform kunt aanroepen, zoals bijv. caching. Op die manier kun je bijv. een klein onderdeel van een PHP-script dat veel resources verbruikt cachen op basis van bepaalde regels. Die regels zijn bijv. dat alle GET-variabelen overeenkomen.
Configuratie (ook voor de client!)
Nadat we zijn ingelogt in ZP gaan we eerst naar het tabje "Configuration". Daar vind je het tabje "Studio". Zorg dat daar bij "Allowed hosts" het IP-adres van jouw computer bijstaat. Dit is nodig zodat je gebruik kunt maken van bijv. de debugging functionaliteit waarbij Zend Platform en je pc een connectie moeten leggen.
De Zend Platform interface
Start eerst Zend Studio op op je pc. Deze hebben we later namelijk nodig.
Wanneer je bent ingelogt in Zend Platform beland je eerst op het dashboard. Hier vind je een samenvatting van opgetreden foutmeldingen en dergelijke.
Wanneer je op zo'n foutmelding klikt krijg je alle informatie over de foutmelding. Bovenaan zie je wat informatie over de foutmelding en de url die aangeroepen werd. Onderaan zie je een gele box genaamd "Event Context". Hier wordt het echt handig: Binnen deze box kun je namelijk alle variabelen, incl. de GET en POST data bekijken van het moment waarop de fout optrad. En omdat Zend al deze data bewaard kun je er nog veel meer mee: Boven de gele box staat namelijk een groene box genaamd "Zend Studio Diagnostics". Hierin zie je onder andere het knopje "Reproduce in Debugger". Zorg dat Zend Studio draait en klik vervolgens op "Reproduce in Debugger".
Zend Platform gaat nu een connectie leggen naar Zend Studio op jouw pc en gaat daar de fout reproduceren. Dat wil zeggen: hij runt het script met alle GET, POST en SESSION vars zoals die op dat moment in het script aanwezig waren. Zie onderdeel "Debugging en profiling in Zend Studio" voor meer informatie.